Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Huszonhét ország 115 fiatal kutatója vett részt Parádfürdőn az Európai Nagyenergiájú Fizikai Iskola (ESHEP) kedden záruló, kéthetes kurzusán, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), az M - Fizika magazin
részletek »

Magyarország adott otthont az Európai Nagyenergiájú Fizikai Iskola kurzusának

A fizika a legszélesebb értelemben vett természettudomány, mely az anyag tulajdonságait és kölcsönhatásait vizsgálja. A magazin a fizika ismertebb fogalmait, definícióit és a legújabb kutatási eredményeit gyűjti össze olvasmányos formában.
Fizika magazin
Itt vagy: Fizika magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Magyarország adott otthont az Európai Nagyenergiájú Fizikai Iskola kurzusának
Magyarország adott otthont az Európai Nagyenergiájú Fizikai Iskola kurzusának
Parádfürdő
Huszonhét ország 115 fiatal kutatója vett részt Parádfürdőn az Európai Nagyenergiájú Fizikai Iskola (ESHEP) kedden záruló, kéthetes kurzusán, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet és az oroszországi Egyesített Atommagkutató Intézet szervezett az OTKA és a Debreceni Egyetem támogatásával. A programsorozat keretében a fiatal fizikusokkal találkozott Pálinkás József, az MTA elnöke is.
A rendezvénynek különös aktualitást ad, hogy a tanfolyam ideje alatt avatták fel az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban Közép-Európa legmodernebb kutatási célú adatközpontját, amely a következő két évtizedben mozgásba hozhatja a hazai tudományos kutatásokat, és kulcsfontosságú szerepe lesz Magyarország nemzetközi kutatási és kutatás-fejlesztési projektekben való részvételében - olvasható az MTA honlapján.

A részecskefizikai kurzusokat az 1960-as évek elejétől rendezi meg évente az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) és az Egyesített Atommagkutató Intézet (EAI) a legeredményesebb PhD-hallgatók számára. A szervezők a kezdetektől a legtehetségesebb kísérleti részecskefizikusokat igyekeztek megnyerni a hallgatóság soraiba, olyan fiatalokat, akik ígéretes kutatói, tudományos vezetői pálya előtt állnak. E törekvés sikerét jelzi, hogy a Nagyenergiájú Fizikai Iskola korábbi diákjai közül ma sokan töltenek be felelős pozíciót, mint például Rolf-Dieter Heuer professzor, a svájci székhelyű CERN jelenlegi főigazgatója.
Hirdetés

A magyar részecskefizikusok számára elismerést, de egyúttal lehetőséget is jelent a 2013-as Nagyenergiájú Fizikai Iskola megrendezése: a parádfürdői eseménysorozat az akadémiai kutatóhelyeken elért tudományos eredmények bemutatása, a nemzetközi tudományos párbeszéd és kapcsolatépítés szempontjából egyaránt kiemelkedő jelentőségű.

A változatos program keretében több európai országból, az Egyesült Államokból és Oroszországból érkezett vezető tudósok tartottak előadásokat, többek között Rolf-Dieter Heuer, valamint Viktor Matvejev, az EAI főigazgatója, akik a CERN-ben, illetve az Egyesített Atommagkutató Intézetben folyó tudományos munkát ismertették.

Több magyar kutató is beszámolt eredményeiről. Trócsányi Zoltán, az MTA rendes tagja a kvantum-színdinamikáról, az atommagokat és az összetett szubatomi részecskéket, a hadronokat felépítő színes kvarkok és gluonok között lejátszódó folyamatokat leíró elméletről beszélt.

Több előadás szólt a nagy hadronütköztetővel (LHC) kapcsolatos kutatásokról, amelyeknek már eddig is sok jelentős tudományos eredmény köszönhető. Az előadásokhoz kapcsolódó vitafórumokon lehetőség nyílt a szakmai eszmecserére, a poszterszekcióban pedig saját eredményeiket is bemutathatták a hallgatók.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Parádfürdő, Európai Nagyenergiájú Fizikai Iskola kurzus, előadás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-06-18 07:25:41
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü