Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Heinrich Rudolf Hertz (Hamburg, 1857. február 22. – Bonn, 1894. január 1.) német fizikus, az elektromágneses hullámok felfedezője. Kezdetben építészmérnöknek tanult, majd a matematika, a fizika - Fizika magazin
részletek »

Heinrich Hertz - az elektromágneses hullámok felfedezője

A fizika a legszélesebb értelemben vett természettudomány, mely az anyag tulajdonságait és kölcsönhatásait vizsgálja. A magazin a fizika ismertebb fogalmait, definícióit és a legújabb kutatási eredményeit gyűjti össze olvasmányos formában.
Fizika magazin
Itt vagy: Fizika magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Heinrich Hertz - az elektromágneses hullámok felfedezője
Heinrich Hertz - az elektromágneses hullámok felfedezője
Heinrich Rudolf Hertz (Hamburg, 1857. február 22. – Bonn, 1894. január 1.) német fizikus, az elektromágneses hullámok felfedezője. Kezdetben építészmérnöknek tanult, majd a matematika, a fizika és a csillagászat felé fordult. Már fiatalon a kiemelkedő természettudósok közé sorolták, de korai halála megakadályozta abban, hogy kiteljesedhessen a pályafutása.
Az összegyűjtött művei halálát követően 1894-95-ben három kötetben jelentek meg. Ma nevét viseli a frekvencia (rezgésszám) mértékegysége, a hertz (Hz) és róla nevezték el a német Fraunhofer Intézet berlini Heinrich Hertz Híradástechnikai Intézetét. Unokaöccse Gustav Ludwig Hertz (1887-1975) is neves fizikus lett, akinek a munkásságát 1925-ben fizikai Nobel-díjjal ismerték el.

Életrajza
Hamburgban született gazdag polgári családba, szülői háttere alapján egy tipikus hanza család volt az övék. Édesapja Gustav Hertz Ferdinand író majd később szenátor, édesanyja Anna Elisabeth Pfefferkorn volt. Nagyapja Benjamin Wolff Hertz ékszerkereskedőként 1793-ban költözött a városba. Édesapja még házasságkötése előtt kikeresztelkedett és elhagyta a zsidó vallást. Maga Heinrich Hertz evangélikus hitű volt.
Hirdetés

Heinrich eleinte építészmérnöki pályára készült, ezért 1875-ben Frankfurtba ment, ahol az új Majna-híd építésében gyakornokként vett részt. Innen a Drezdai Műszaki Egyetemre került, később pedig a Müncheni Egyetemen tanult tovább. 1878-ban fordult a természettudományok felé és Berlinbe költözött, ahol Hermann Ludwig von Helmholtz vette szárnyai alá. 1879-ben a Berlini Egyetemen pályadíjat nyert egy filozófiai fakultáción. Doktori dolgozatát is ekkor, mindössze 23 évesen írta, "Elektromágneses indukció forgó testekben" címmel. 1880-ban magna cum laude doktorált. 1882-ben megfigyelte, hogy a katódsugarak képesek áthatolni a fémfólián, és hogy elektromos mezőben nem téríthető el. J.J.Thomson később megmutatta, hogy a rossz vákuum miatt volt sikertelen a kísérlet. 1883-ban Kielben elméleti fizikát tanított. Laboratóriumot rendezett be és folytatta eddigi munkásságát. Még ebben az évben kezdte el tanulmányozni Maxwell 1865-ös elektromágnes elméletét.

1885-től a Karlsruhei Műegyetem fizikaprofesszora. 1886-ban mutatta ki, hogy az elektromos szikra kisülése közben elektromágneses hullámok keletkeztek. Ezzel igazolta Maxwell híres sejtését. Az elektromágneses hullámok felfedezése után a katódsugárzást is elektromágneses hullámnak vélte, mint utóbb kiderült tévesen. Azt is észrevette, hogy az elektromos szikrák könnyebben kiválthatók, ha a szikraközt ultraviola fénnyel világítják meg. Ezt később fotoeffektusnak nevezte, de soha nem tudta megmagyarázni. Bebizonyította, hogy a fény és a hősugárzás is elektromágneses sugár, s igazolta, hogy e sugarak légüres térben is terjednek. Ugyanabban az évben felfedezte a fényelektromos hatást, az ultraibolya sugarak által előidézett elektromos kisüléseket. Ekkor tankönyvírásba fogott és megírta a Maxwell elméletét tárgyaló tankönyvét.

1888 decemberében közzétette "A levegőben való elektrodinamikus hullámokról és visszaverődéséről" című tanulmányát, melyben igazolta, hogy a villamos rezgések a térben hullámszerűen terjednek, ezzel az elektromágneses hullámok tapasztalható valósággá váltak. 1889-ben Hertz-et a Berlini Tudományos Akadémia levelező tagjává választotta és a Bonni Egyetem fizika professzora lett. A még mindig csak 33 éves Hertz következő tankönyve 1890-ben jelent meg. Ebben Maxwell egyenletek voltak. Maxwell nehezen érthető jelölései után, ez a könyv közérthető olvasmány volt és ezért átütő sikert aratott. Címe: "A nyugvó testek elektrodinamikájának alapegyenleteiről". Ezzel fogadtatta el Európában Maxwell elméletét.

Fiatalon lett súlyos beteg és korán érte utol a halál. Hamburgban nagy tisztelet övezte munkásságát és bekerült a városházán kiállított 56 kiemelkedő személyt tartalmazó portrécsarnokba. A Harmadik Birodalom idejében ezek közül a zsidó származásra való hivatkozással hetet, köztük az övét is egy időre eltávolították, de mára már visszakerült a megérdemelt helyére.

Felfedezései
Ő adott le és fogott fel először rádióhullámokat, de nem hitt a jelenség gyakorlati alkalmazásában. Az elektromágneses hullámoknak megmérte hullámhosszukat és sebességüket, illetve azt is kimutatta , hogy rezgésük természete, visszaverődési és törési képességük ugyanolyan, mint a fényé és a hőhullámoké.

Hatása az utókorra
Munkásságával ő vetette meg a rádiózás, a televíziózás, a radar és a mikrohullámú sütő alapjait. Összegyűjtött művei három kötetben jelentek meg 1894-95-ben. Ma nevét viseli a frekvencia (rezgésszám) mértékegysége (Hz), valamint egy német híradástechnikai intézet is (Berlinben a Heinrich Hertz Híradástechnikai Intézet).

Érdekességek
Hertz magyar tanítványa Lénárd Fülöp volt, aki 1905-ben Nobel-díjat kapott.
Hertz munkájának csúcsa az első rezgőkör megszerkesztése volt.
1896. március 12-én az orosz származású Alekszandr Popov a "Heinrich Hertz" szavakat továbbította morzejelekkel.

Unokaöccse Gustav Ludwig Hertz Nobel-díjas fizikus lett.
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Heinrich Hertz, életrajz, felfedezés, elektromágneses hullámok
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-05-05 10:24:59
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü