Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Fizika fogalmai képes leírás - Fizika.tlap.hu
részletek »

Fizika fogalmai - Fizika.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: fizika.tlap.hu » Fizika fogalmai
Keresés
Találatok száma - 9 db
Fizika a Metapédiában

Fizika a Metapédiában

Fizika, természettan, (physis, görög. a. m. természet, physika, a. m. természeti dolgok), a természettudományoknak az az ága, amelyik a F.-i tüneményekkel foglalkozik. F.-i tünemény a régi meghatározás szerint az, amelyik a testek anyagi minôségét nem változtatja meg, csupán körülményeiket, formájukat. Ezzel ellentétben a vegytan azokkal a tüneményekkel foglalkozott, amelyek a testek anyagát megváltoztatják. Újabban e két tudomány határa mindinkább elmosódik. A F.-t kémia és az atomok szerkezetét és átalakulását kutató atom f. a közös határterület. A F. felosztása: T. mechanika, (n merev és nem merev test és az anyagi pont mechanikája), ennek ágai a kinetika v. kinematika és a dinamika, utóbbinak egyik ága a statika; II. akusztika, (hangtan); III. termika, (hôtan), ennek részei a termosztatika és termodinamika; IV. optika, (fénytan), részei a geometriai és F.-i optika; V. magnetica, (mágnességtan); VI. elektromosságtan, részei az elektrosztatika és elektrodinamika; VII. atom f., beleértve a kvantumelméletet, az atommaggal foglalkozó mag f.-t és a Röntgen f.-t sôt bizonyos mértékben a radiológiát is. A fejlôdés folyamán a F. egyes ágai egyre jobban elkülönülnek és tovább oszlanak, közben maguk is nagy tudományokká fejlôdnek, (ilyen pl. a színképelemzés). Felosztják még a F.-t elméleti, kísérleti és gyakorlati v. alkalmazott F.-ra...

Fizika a Sulineten

Fizika a Sulineten

A honlap fontosabb témakörei: atomfizika, biofizika, optika, fizikatörténet, hőtan, káoszelmélet, fizikai kísérletek, mechanika, relativitáselmélet, csillagászat, elektromosság, kémiai fizika és mágnesesség.

Fizika a Wikipédiában

Fizika a Wikipédiában

A fizika a legszélesebb értelemben vett természettudomány amelyből több ág vált ki a tudomány fejlődése során. A fizikusok az anyag tulajdonságait és kölcsönhatásait tanulmányozzák az elemi részecskék szintjétől a Világegyetem egészéig. A fizikai jelenségeket matematikai modelleken keresztül igyekeznek kvantitatív módon megérteni. A fizika szoros kapcsolatban áll a többi természettudománnyal, kiváltképpen a kémiával, a molekulák tudományával. A kémia a fizika sok területéből merít, különösképpen a kvantummechanikából, termodinamikából és elektromágnességből. A fizikusok és kémikusok között széles az egyetértés afelől, hogy a fizika törvényei írják le a legalapvetőbb szinten az összes kémiai kölcsönhatást. Történetesen sok fizikus úgy tartja, hogy a fizika az egyetlen alapvető természettudomány. Érvelésük a következő: minden természettudomány - biológia, kémia, geológia stb. - az anyaggal foglalkozik; minden anyag atomokból áll; a fizika írja le az atomok dinamikáját és belső szerkezetét. Ennek a fizikacentrikus nézetnek a kiterjesztése mély filozófiai következményekhez vezethet. Például ha valaki elfogadja, hogy az emberi agy vezérli az emberi viselkedést, és ha elfogadja, hogy az agy atomokból áll, amiknek a viselkedését a fizika teljes mértékben leírja, akkor érthető módon megkérdőjelezheti, vajon az embernek van-e szabad akarata amivel irányíthatja tetteit...

Fizika magazin hírek
Sikerült a korábbinál pontosabban megmérni az elektron atomtömegét
Sikerült a korábbinál pontosabban... Német kutatóknak sikerült az eddiginél is pontosabban megmérniük az elektron atomtömegét. Az eredményekről a Nature című tudományos folyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmányt értékelve Edmund Myers, a Floridai Állami Egyetem fizikusa úgy fogalmazott, hogy a mérések jelentős technikai előrelépést jelentenek, a kutatóknak ugyanis sikerült...
A CERN főigazgatója: a részecskefizika lenyűgözi az embereket
A CERN főigazgatója: a részecskefizika... Pietsch Judit, az MTI különtudósítója jelenti: A CERN-ben folyó tudományos...
Magyar tanulmány a kvantummemória használatának eredményeiről a Nature Nanotechnology folyóiratban
Magyar tanulmány a kvantummemória... A korábbi megoldásokhoz képest nagyságrendekkel megnövekedett a...
Fizika középiskolásoknak

Fizika középiskolásoknak

Az oldalon tematikusan összegyűjtve találod az alapvető fizikai mennyiségek mértékegységeit, a mennyiségek közti összefüggéseket, illetve a fontosabb fizikai állandókat és adatokat. A lap elsősorban középiskolás diákok részére készült, de hasznos lehet a felsőoktatás műszaki, természettudományi jellegű szakjain hallgatók részére is.

Fizikai mértékegységek

Fizikai mértékegységek

Mértékegység átváltás Önnek a nap 24 órájában! Mértékegység átváltó, hogy az átváltás ne okozzon gondot Önnek! Legyen szó bonyolult quantummechanikai függévnyről vagy csak egy sima összeadásról, nálunk megtalálja számítását! Hosszúság, hossz, tömeg, idő számítás egyszerűen, könnyedén! Nem szükséges regisztrálni, akár perceken belül megtudhatja a kívánt eredményt!

Fizipédia

Fizipédia

A Fizipédia egy oktatási portál, mely a mérnöki fizika és fizikus képzésekhez nyújt segítséget. A portál, illetve a portálon bemutatott fizika videótár és e-learning tananyag a TÁMOP - 4.1.2. - 08/2/A/KMR pályázat keretében jött létre.

Mindennapok fizikája

Mindennapok fizikája

Amikor valaki utálattal nyúl fizikakönyvéhez jusson eszébe, hogy a fizika nem csinál mást mint magyarázatot próbál találni olyan 'mindennapi jelenségekre' mint például a szivárvány. Ezek nélkül az ismeretek nélkül biztosan nem jutottunk volna el a Holdra, nem lenne műholdas TV közvetítés, számítógép, mobiltelefon. Az anyag fizika blokkja négy részből áll: - 'mindennapok fizikája' - fizika a ház körül, a mindennapi életben. - 'Öveges tanár úr fizikája' - Öveges tanár úr 'Érdekes fizika' című könyvének teljes anyaga, illetve 'Sugárözönben élünk' című könyvének egy része (vagyis fizika közérthetően, ahogyan csak Ő tudta elmagyarázni). - alapfogalmak - a kislexikon részben található (onnan és az egyes címszavak hivatkozásain keresztül is elérhető) fizikával kapcsolatos alap információk, a DR. Szalai Béla által írt fizika zsebkönyv alapján csoportosítva. - Fizika a gyakorlatban - alkalmazott fizika - ez a rész a lexikonban megtalálható 'fizikai alkalmazásokat' sorolja fel (pl. antenna, dízelmotor, vetítő, stb.) (A baloldali tartalomjegyzékben ebben csoportosításban találhatók, a felső rész megkönnyíti a fő témakörökre ugrást.) A fizika blokk tehát az anyagban fellelhető valamennyi fizikával kapcsolatos, az 'átlagember' számára szükséges fizikai ismeretet gyűjti össze, logikusan csoportosítva. Természetesen mindenki annyit olvas el egy adott anyagrészből, amennyi érdekli..

SI mértékegységrendszer

SI mértékegységrendszer

A fizikában és a méréstudományban mértékegységeknek hívjuk azokat a méréshez használt egységeket, amivel a fizikai mennyiségeket pontosan meg tudjuk határozni. A kísérletek megismételhetősége a tudományos módszer legfontosabb jellemzője. Ehhez szabványokra van szükségünk, és ahhoz, hogy egyéges mérési szabványokat hozzunk létre, szükségünk van a mértékegységek rendszerére. A tudományos mértékegységek valójában a régi súly- és térfogat-mértékek általánosításából keletkeztek, melyeket már régóta használunk a kereskedelemben. Az SI mértékegységrendszer: A különböző mértékegységrendszerek eltérő alapegységeket választottak. A leggyakrabban használt mértékegységrendszer az SI rendszer, vagy más néven a Mértékegységek nemzetközi rendszere, melynek mértékegységei az SI alapegységekből származnak. Minden SI származtatott egység ezen alapegységekből levezethető. A Mértékegységek Nemzetközi Rendszere, röviden SI (Systeme international d'unités) modern, nemzetközileg elfogadott mértékegységrendszer, mely néhány kiválasztott mértékegységen, illetve a 10 hatványain alapul. A jelenleg használt SI mértékegységrendszert a 11. Általános Súly- és Mértékügyi Értekezlet (General Conference on Weights and Measures) fogadta el 1960-ban. Decimális mértékrendszer...

Suli fizika

Suli fizika

Ez a gyűjtemény a magyar középiskolás fizika tananyagot illusztrálja képekkel, videókkal és interaktív kísérletekkel. A teljességre nem vállalalkozhattunk, de bízunk abban, hogy különböző tankönyvekhez is megfelelő illusztrációval szolgáltunk. Az oldal bal szélén látható menüből választhatjuk ki a fizika alfejezeteit, ezekre a gombokra kattintva megjelenik a témához tartozó kísérleteket, videókat és képeket tartalmazó összeállítás. A kísérletek természetesen nem helyettesíthetik az órai demonstrációt, de annak esetleges hiányában valamennyi betekintést nyújtanak a fizika törvényszerűségeibe.

Tuti menü